Afghanistan

Afghanistan har länge varit ett av världens farligaste länder att leva i som kvinna och många dör i samband med graviditet och förlossning. Men i takt med att antalet utbildade barnmorskor blir fler, även långt ut på landsbygden minskar dödligheten. Jag har rest med SAK som länge satsat på utbildning för flickor och kvinnor och även har projekt för funktionsnedsatta.

Ett nytt liv

Pappa Khaled och Rodan 5 år klamrar sig fast vid plywoodskivan. De hade inte klarat sig många minuter till i det kalla vattnet. Rodans kusin Laeane drunknade och är begravd på Samos i Grekland. Nu är familjen Swirakly i Sverige och försöker börja ett nytt liv. I juli var det varmt och Rodan närmar sig vattnet för första gången sedan den traumatiska upplevelsen i Medelhavet. Kvar i Syrien finns mamma och två syskon. Återföreningen dröjer och saknaden gör livet svårt. Khaleds bror Tarek och hans fru Abeer sörjer sin dotter, men väntar barn igen. Ett nytt syskon till Ziad 2 år.  I videogalleriet finns en film där Khaled berättar om när de hamnade i vattnet. Där finns också en film från själva räddningsaktionen.

Daniela

Vaccinet som skulle hjälpa mot svininfluensan gav Daniela Dahl narkolepsi.
Man kan säga att allt förändrades med narkolepsin, men det räcker inte. När Daniela i slutet av gymnasiet drabbades av sjukdomen var det som om hon dog och föddes på nytt.
Tröttheten som gör att hon bara måste gå och lägga sig och krampanfallen som kan komma om hon skrattar för mycket begränsar hennes liv.  Livet stannade av när det precis skulle börja.

Sujoy

Calcutta

Sujoy föddes i med läpp och gomspalt. Han har haft svårt att tala och var retad i skolan. Med hjälp av Operation Smile fick han en operation som familjen annars aldrig skulle haft råd med. Nu är Sujoy inte längre utstött och förhoppningsvis kommer han snart kunna tala rent.